luni, 14 martie 2011

Fallen in pula mea!

                  nou          Burzum
Fallen - cel mai vechi album Evanescence 



Motto:
Dupa cum spunea batranul staret Dosoftei
Dilidilidam dalilam dalilei
Cum zice chilotul - boxer Doroftei
Dilidilidam dalilam...
... am uitat

Pula mea priveste neincrezatoare si se intreaba “Ce pula mea e asta?”. Asta, stimata mea pula, e noul album Burzum. Toata lumea il stie pe Cristinel,  si cat de dur o arde el pe langa biserici (citeste asta fara prepozitii, tarfa, sa te pulitipseasca cu anateme si afurisanii toata BOR, acronim care ne-a dat verbe pretioase, cum ar fi “a borî” – adica, de buna seama, a firitisi cu evlavie Biserica Ortodoxa Romana).
Varg e genul da om care l-a facut pa Iisus sa isi doreasca o casa ignifuga. Pe Varg sunt jeleu cu metastaze si irecuperabil toti zongorashii, ceterashii si etceterashii.

Voi incepe din capul locului (si voi termina in pizda locului)  prin a spune ca pot asemui acest album cu o statueta de jasp cu intarsii de zirconiu si reflexe sinilii ce infatiseaza un macaleandru desenat cu tuse gracile si colorit cu reminiscente foviste: E DA CACAAAAAAAAAAAAT!!!!!!1!!!!o mie o suta unsprezece!!!!!

De ce faci atatea paranteze tampite, Korbea? (pentru ca imi amintesc de cracii matii) Tu nu vezi ca strica toata coeziunea si firul logic al textului (atunci o rog pa mata sa plece)  SUGETI PULA E TEXTUL MEU ASA CA INAINTE DE A FACE REVIEW-UL DESPRE CARE DATI MULT FUTAI O SA VA POVESTESC DESPRE EXPERIENTA MEA LA FIRMA TREMOT TREISPEPULIMBOT. Aici am invatat ca, atunci cand nu ai ce zice, dar vrei sa para ca ai argumente zdrobitoare in tolba, doar ca ai o scarba sa intinzi mana dreapta sa le scoti, spui si nu numai, cu toate ca tu si habarul nu sunteti nici macar vecini da palier. Efectul e zdrobitor, incepand cu hartii oficiale si terminand cu persuasiunea unui viol cu semiconsimtamant (tarfa striga nu, dar dupa cinci minute icneste “da”):

Paratul mi-a scuipat in ochi gainile ouatoare, si nu numai (OMG SUPLICIU POGROM GAINOCID!!!)
Diana, iti voi sparge pizda si nu numai (OMG II VA SPARGE SI NEPIZDA!!!!)

Inainte ca albumul sa se scurga lesios pa net (ca tine, Vlad, din mata), a aparut coperta lui. Inca de atunci, am avut o presimtire taninoasa, cu miros de fonta incinsa, care mi-a muls din rinichi inca 20 ml de pijeat. Titlul e neindoielnic cel mai inovator din istoria metalului si nu numai (a lemnului, portelanului, daracului da lana, tampoanelor unse cu superglu, etîcî), mai original (stiu ca va vine greu a crede, dar rabdati cu mine) chiar si decat un casetofon Pulasonic vandut in talciocuri, si atat da expresiv, incat, la vederea lui, sonetele lu’ Şexpir palesc si merg sa-si deie laba cu sughituri intr-un veceu public, tinand in mana un petec da igenica cat un timbru pa care regreta ca au dat 1 leu.

FALLEN IN PULA MEA!

Rugati o muta sa va spuna cate albume / piese metal care contin cuvantul “fallen” stie, si veti constata consternati cum tace stupefiata. Da, titlul asta e intr-atat da unic!
Fifi Inaripatul se zbate in sicriu da hafniu. Cred ca trendu’asta ii va inspira pa Cannibal Corpse sa scoata un album “Golden Hits”. Urmatorul album  Burzum se va chema fara doar si poate “Darkness” (uuuuuuu so kvlt), iar alalantu va primi nume de botez “Songs about forests viking gods death me having a dick longer than yours and shit like that”. Adevarul drept ca scos de sub rindea e ca pana si Gabi Lunca are albume cu titluri mai bune: “Songs from a bygone age”. Srsly. (include hituri da neuitat precum  Leana noastra se marita – Our Leana’s getting married – moar liek Leana noastra se largita, amirite?)
CE PULA MEA BA NU PULA MEA PULA COMUNITATII E ASTA? Dupa 20 da ani da bulau, ne asteptam ca tu Varg, mesia hirsut si care zambesti sardonic cand esti chemat in instanta sa ne asterni la talpi niste albume care sa ne faca sa ne cacam contra gravitatiei si standardelor ingineresti. Voiam sa vedem pa ficiorul Vanirului si Aesirului. Intai pui pa Belus o poza cu un brad dan fundul curtii, si acum ASTA. Intregul Vargsmal, toata hierofania si hermeneutica ta, aplicata pa o dialectica a zeilor pagani chintesentializati in simboluri arhetipale, sunt concentrate in aceasta spalatoreasa neurastenica trecuta da prima tinerete si intrata brusc intr-a doua batranete, cazuta in somn cataleptic si gata sa scape o bala pa horbota da flori, in jagardeaua asta franjurata care are intre gat si pubis trei randuri da sani fleoscaiti si doua burice? Sau in parul ei da culoarea cacatului distilat fractionat? Sau poate, in capitelul cu capete da berbece care o zgarie la pizda care-i pute a moaste?  Pana si mata, Vlad, pare Venus din Milo pa langa asta (moar liek Venus din mila, amirite?)

Intr-una din poncifele lui, Varg trambita ca un ceghevara anticonsumerist ca il doare la coiu medial da forma, ca el e chitit pa concepte, ca ar putea foarte bine sa-si scrie numele trupei cu Arial.
Well, it’s not Arial, BUT NICE TIMES NEW ROMAN, VARG! Dupa cum spunea si designerul grafic care a realizat coperta:


Bha Cristinele sambagpula mi-a cazut windowsu’ si abia acuma l-am reinstalat sunt pa o insula pustie intr-un univers paralel unde nu exista fonturi si biciclete de dama nuj ce pula mea sa fac in 30 de minute trebuie sa ducem ceva la tipografie zi tu boss sa scriu cu times sau cu comic sans ms cu poza s-a rezolvat am gasit una in folderul de datlaba al lu’ tataie uite am reusit sa prind doi tantari le-am scos matele cu grija parinteasca o sa improvizez din ele un fel de arabesc microscopic sa ornamenteze titlul pana te hotarasti tu va fi meremet astral teteo te-ai hotarat deja aha times kthxbye

Din piepturile batalioanelor ce trec Carpatii rasuna o intreita “MUIE VARG”. Artworkul, versurile si sound-ul alcatuiesc un tot unitar , prezentand prostimii togma CONCEPTUL albumului. Iar tu, Varg, cu flegma asta chiuretata, imi faci pula sa inmugureasca da tristete, si presari broboada maicii mele cu lacrimi. Fiule, nu am destul glas cat sa-ti spun ca sunt dezamag. Sunt dezam.

Coperta asta numai de album Burzum nu e. Singurul loc in care s-ar potrivi ar fi la cursuri da igiena pentru fierari-betonisti, sau pa cartonul unei perechi da strampi, cu miros da odicolon, otet da mere si coaie da caine ud, daruit unei gospodine interbelice palita da criza varstei da mijloc da amantul ei zugrav, care l-a patat cu vopsea scarmazie intr-un colt. Sunt sigur ca ai probleme in a vizualiza asta, tarfa, asa ca l-am desenat pentru tine. In dreapta jos, am ilustrat CUM AR FI TREBUIT SA ARATE albumul lu’ Negura Bunget, dar noi, romani incompetenti si castrati la simtu’ estetic, l-am festelit.
Albumu in sine nu e atat de rau pe cat e coperta, asa cum cacatul probabil are un gust mai bun decat mirosul stiu ca poti sa-mi confirmi asta dupa Craciunul nostru scato, tarfa. Varg insusi declara ca “e un mix intre Belus si Det Som Engang Var” (albumu’, nu piesa; piesa aia e o bijuterie moar liek o bujiterie, adica o cofetarie da bujii). Pentru cei care nu cunosc bullshiteza occitana, traduc: va fi un melanj ravisant intre cel mai prost album al meu si al doilea cel mai prost album al meu, va fi un chilot antiviol obtinut prin corcirea la Institutul Zootehnic Fundulea a caricului cu ariciul.
Muie Korbea esti rau, esti un tigan jidan rasist hipiot care bea vodca cu Sirogal. Albumul e overall mediocru, mai putin consistent chiar si decat Belus, dar are un highlight. O piesa care ma face sa il iert pa Cristinel, si sa nu fac din pielea lui vesmant frumos Domnuluuuuuuui (DOM DOM SĂNĂLŢĂM): Valen (adica Fallen, pa norvega, moar liek Valenii de Munte amirite). Valen e cea mai tare revelatie, comparabila cu momentele in care am aflat ca daca scutur putulica de mai mult de trei ori devine placut si ca La Ciocana sa refera la un cartier din Chisinau. Srsly.
Valen are riffuri incredibil de proaspete si de lipicioase (ca sa nu zic CATCHY un cuvant care suna ca verbul “a se caca” la indicativ persoana a treia zona Mizil), si radiaza un mood melancolic aproape baladesc cum radiaza caldura un pubis da fata mare. Piesa starneste pofta da headbanging chiar si intr-un decapitat. E aproape la fel de buna ca Det Som Engang Var, iar mai bine de-atat nu se poate nici in lumea Barni. Pentru Valen, nota 9001 din 9000, sau, cu aproximatie in lipsa, 10 din 10.
Si acum, celelalte piese:

“Fra Verdenstreet” – inregistrari da spionaj din veceul francmasoneriei ugandeze. E chiar mai pointless decat intro-ul din Belus, in care isi batea pula pa o nicovala. 1 /10

“Jeg faller” – al doilea highlight al albumului. Ar fi bangheatza, fara voce clean. Il face sa sune mai gay decat hai Korbea gaseste o comparatie plina da imaginatie un barbat care nu e chiar heterosexual. Iata ce cred eu ca se intampla in timpul refrenului:
8/10, cu bonus pentru apertura bucala

“Vanvidd” – adica “Nebunie”, imi aminteste de ce ti se poate intampla daca iti bagi o sticla de Madness in Fanta curului si dansezi macarena. Acelasi haos belengherit pe care il auzi si in “Sverddans” – Belus, despre care orice fanboy va zice OMG TRUE BLACK ESSENCE. FALS. E da cacat, suna a trash metal interpretat de broaste asmatice. SI daca nu esti de acord, fa-mi un MMMMmmmMMMM jeg faller la falus. 2/10

“Enhver til sitt” – lung si plicticos. Nici macar plicticoios. Wolves in the Throne Room imi dadeau cel putin cinci orgasme in rastimpul asta. Sunt sase minute si saispe secunde dan viata mea pe care as fi preferat sa mi le rapeasca fumatul sau masa lu Vlad vorbind despre calculul impozitului forfetar. Cat timp a rulat piesa, mi-am prins din plictis si aproape involuntar parul in codite. Uite cat de gay arat acum. E numai vina ta, Varg! 4/10.

“Budstikken” – aproape decent. E ca un chilot care intra in cur, dar nu indrazneste sa intre si in pizda. O piesa care daca avea SI CLAPE IN PULA MEA, ar fi avut potential. Unde ti-s clapele, Varg? Ti le-ai bagat in cur si te caci de 7 ori alb si de 5 ori negru pe octava? Din nou clean vocals, probabil ca sa nu scoale soacra cu bigudiurile pa cap si sarmalele pa mecla atunci cand facea repetitii. Totusi, nu e nici pe jumatate rau: 6 /10.

“Til Hell og Tilbakken” – Nu, Varg. Zgomotul unor tigani caldarari nu e ezoteric. Sa te pishi pietricele pa corzile unei chitari intr-un lighean da fonta nu e muzica. Un outro la fel da prost ca intro-ul. Finalul, in care imita fidel un folkist din Patarlagele cu artrita la mana stanga incercand sa cante Nothing Else Matters, e nepretuit. Data viitoare cand incerci sa fii radical, fa ca Malmsteen si canta la chitara cu dintii. O sa am grija sa ii pun corzi din ata pulii. 1/10.

Ceea ce ne duce la o medie de 10 + 1 + 8 + 2 + 4 + 6 + 1 = 32 / 7 = 4.57 OMG E NUMARUL LUI ANACOLUT IMPARATUL PITPALACILOR MA SIMT MAI TRIPAT CA DRAGONU CHIMIE EICHEI 47.
Aproape 5, overall. Ceea ce il face suportabil e Valen, care e fix un diamant in cacat. Piesa asta merita cumparata legal. Albumul merita descarcat ilegal, scris pa un cd Raxon, in care sa iti stingi tigarea si sa bati cu furculita pana incepe sa sune bine. 

Va sarut mainile coconilor si coconitelor (nu voua, tarfe nespalate) care ati rabdat pana la capatul cestui lung review. Rogu-va, propuneti albume, si fagaduiesc sa le acopar. Inchei privindu-mi vulpea de mazare borata pe perete, careia ii cant incet, bemolat:

Am nimic fara tine
Si tot ce-i mai frumos in viata mea
E doar din vina ta...

Un comentariu:

Da-i zahar lu' tata Korbea: